14. lokakuuta 2017

Maija: Gamla Uppsala

Tervetuloa Keskimaahan!

Tai siis, Gamla Uppsalaan. Paikka on jo muinaisruotsin aikaan ollut tunnettu asuinsija. Jopa vanhoissa riimukirjoituksissa (jotka löytyvät mm. Skånesta ja Tanskasta asti) on mainittu Gamla Uppsalan herrasväki. Alueella on siis asunut aatelisia/ jonkin sortin kuninkaallisia aikoinaan.


 Isot kummut ympäri Gamla Uppsalaa ovat hautoja. Sisälle on tehty holvi, joka on suljettu maa aineksella.


Syksyn värit näkyy vieläkin maisemissa. Ympärillä on paljon ihania lenkkipolkuja, kaukana kaupungin hälinästä.


Kirkkopihalla oli palasiksi haljennut riimukirjoitus, tässä kuvallinen osuus. Näyttäisi veneeltä, vai mitä?


Turisteilemassa olin saksalaisen ystäväni kanssa, jonka mukaan hautausmaalla ei saa ottaa mitään kuvia. Mutta siinä se nyt silti poseeraa!



"Tapasin illoin sinua silloin

Alla vaahterapuun..."



Tästä se Aikakoneen biisi varmaan juontaa juurensa! 
Pysähdyin ihastelemaan penkkiä mihin ihmiset olivat raapustaneet rakkauksiaan. Romantikon unelmapaikka ison vaahteran alla. Voi nuorta lempeä, sanoisi runoilija-maisy!  

Jopa jokainen kivi tuntui olevan mielenkiintoinen. Tämän veikkasimme olevan vanha alttarikivi. Kuvasta ei ihan näy mutta kivi oli värjäytynyt punertavaksi. Painettiin kätemme kiveä vasten ja toivottiin että saataisiin taikavoimia!
..vielä ei ole näkynyt mitään.
Historia ja luontofanaatikkona olin kuin taivaassa. Päivä oli kaunis ja aurinko paistoi viimeisiä kertoja tänä vuonna lämpimästi. Suosittelen käymään Gamla Uppsalassa, vaikka ihan vain lenkillä jos haluaa nähdä upeita maisemia ja historian havinaa! Paikalla on myös muutamia opasteita, joissa kerrotaan historiasta, mm. hautakummuista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti