Ajattelin kirjoittaa nyt ekaa kertaa tämmösesta ihan oikeasta aiheesta, nimittäin miun kurssivalinnoista ja et millaisena oon kokenut ne, sekä sitten ihan ylipäätään Uppsalan yliopiston meiningeistä miun näkökulmasta.
Mie oon viihtynyt Uppsalassa ihan hirveän hyvin, mistä varmasti kertoo jo se, että oon alkuperäisen suunnitelman vastaisesti jäämässä tänne myös kevätlukukaudeksi. Tykkään täällä oikeastaan kaikesta: miun rupusesta huoneesta ja hulluttelevista kämppiksistä, vanhoista & kauniista rakennuksista, ihanista uusista kavereista (ja tietenkin tykkään edelleen myös Laurasta, vaikka oltiinkin kavereita jo valmiiksi), haltuun otettavan kokoisesta keskustasta, Maxista (Ruotsin hese), tosi kivasta ja selkeästä dialektista, osakuntien bileistä ja meidän ikimuistoisista pämppäilloista sekä ihan yleisesti tästä koko vaihtarielämästä.
Oon ollut myös todella tyytyväinen Uppsalan yliopistoon. Miun mielestä kaikki on toiminut tosi hyvin, kaikki opettajat ja muu henkilökunta on äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta sakkia. Toki se vähän omaa aktiivisuutta, avointa ja reipasta asennetta sekä joustavuutta vaatii, että kaikki toimii, mutta niinhän se on aina.
Erityisesti on pitänyt ottaa huomioon semmonen aika iso ero verrattuna Suomen yliopistoihin, että täällä lukukaudet menee vähän eri tavalla. Syyslukukausi siis loppuu vasta tammikuun puolivälissä, johon meidän vaihto on merkitty myös kestämään kaikissa sopimuksissa (tai siis alunperin, ennen kun mie pidensin sitä kesäkuun puoliväliin). Käytännössä tää tarkottaa sitä, että tenttejä ja muuta on vielä tammikuussakin, eli mitään kunnollista joululomaa ei ole, vaikka luennoista vapaata onkin. Se on opiskelijoiden jaksamisen ja lukuvuoden rytmittämisen kannalta aika tyhmää, ainakin miun mielestä.
Asia, joka sitten tätä koko vaihtoaikaa on helpottanut huomattavasti, on meidän tanskan ope Lise, joka toimii myös pohjoismaisten kielten vaihtoyhteyshenkilönä. Lise on siitä uskomaton, että oikeastaan mitä tahansa on mielen päällä, niin hää osaa kyllä auttaa. Ja mikä uskomattominta, niin vastaus tulee sähköpostiin yleensä ihan muutamissa minuuteissa! Kävin viimeeksi tänään hänen luona juttelemassa, kun en oikein osannut valita ite kevään kursseja. Homma hoitu tosi helposti ja jäi taas niin hyvä mieli tästä tapaamisesta, että ihan hymyssä suin kipittelin kotiin. On ollut tosi tärkeää et täällä on joku, jolla on oikeasti homma hanskassa, koska oon ite varsinkin alkusyksystä ollut niin pihalla kaikesta.
Miun mielestä myöskin meidän Korppi/Optima yms elikkäs Studentportalen on ollut tosi näppärä. Sieltä siis löytyy kurssi-ilmottautumiset, lukujärjestykset, sähköposti, kurssitehtävien palautuskansiot, tentti-ilmottautumiset, tärkeät päivämäärät ja oikeastaan ihan kaikki. Miusta on kiva, kun asiat on yhdessä paikassa, niin ei mee sekoiluksi.
Ainoa asia, joka täällä oikeasti mättää, on kouluruokailut. Kaiholla ja nälissäni muistelen Jyväskylän opiskelijaravintoloita, joissa ruoka-annos maksaa vaan 2,4-2,6 €! Meidän kampuksella yhdestä annoksesta saa maksaa jotain 7-8 €, jonka takia oikeastaan kaikilla onkin aina omat eväät. Täällä on ravintoloiden tilalla paljon jääkaappeja ja mikroja, joita sitten hyödynnetään.
Seuraavaksi pientä koostetta miun kurssivalinnoista, jos joku vaikka miettii Uppsalaan lähtemistä ja on hukassa kurssien kanssa (tuttu tilanne meitsille). Miulla on ollut tässä siinä mielessä hyvä ja helppo tilanne, että koska oon opiskellut vasta vuoden ennen vaihtoa, niin oon voinut aika vapaasti käydä täällä mitä tahansa opintoja. Niillä, joilla on opinnot vaikka jo kandivaiheessa, ei ole ollut läheskään niin paljon valinnanvaraa, koska tietenkään ei ole enää niin paljon opintoja jäljellä kotiyliopistossakaan.
Ekassa periodissa miulla oli isländska 1 ja läsa och analysera svenska texter, joista jälkimmäinen jatkuu edelleen. Tokassa periodissa alkoi danska+norska sekä tuleville kieltenopettajille suunnattu andraspråksinlärning i teori och praktik.
Isländska (islanti)
Aika hirvittävä kurssi, ihan liian vaikea ainakin miun mielestä. Kurssi on kuulemma tarkotettu vasta-alkajille, mutta kieltä lähestytään niin kielitieteellisestä ja teoreettisesta näkökulmasta, että mie oikeastaan opin vaan jotain tällä tasolla hyödyttömän tuntuista nippelitietoa, mutten esimerkiksi osaa esitellä itseäni tai toimia missään muussakaan arkisessa tilanteessa islanniksi.
Täytyy kuitenkin sanoa, että meidän islannin ope Veturi (tuut tuuuuuut) (en muista miten sen nimi oikeasti kirjoitetaan) on ihan huippu ja tosi leppoisa tapaus!
Läsa och analysera svenska texter (lue ja analysoi ruotsalaisia tekstejä)
Jos Islanti 1 on liian vaikea, niin tää kurssi ei ainakaan sitä ole. Vaikka tää onkin tarkoitettu niille, joilla ruotsi ei ole äidinkieli ja sen takia opiskelijoiden kielitaito aika paljon vaihtelee, niin miun mielestä tällä kurssilla on ollut hyödyllistä käydä, koska on päässyt oikeasti puhumaan ruotsia (ainakin miuta edelleen vähän ujostuttaa vääntää ihan aitojen ruotsalaisten edessä). Ja mikä parasta, tällä kurssilla on kuullut kaikenlaisia murteita! Tai en tiedä voiko sanoa murteita, mutta on oppinut ymmärtämään vähän huonompaakin ruotsia tosi hyvin. Ennen tätä oon tottunut kuulemaan ruotsia oikeastaan vaan suomalaisten, ruotsalaisten ja saksalaisten suusta, mut tän kurssin myötä on tullut tutuksi kaikenlaiset aksentit.
Miun mielestä on ollut kiva, että on yksi tämmönen vähän helpompi kurssi, niin ei ole niin stressin kielissä koko ajan. Ja ei tää liian helppo oo kuitenkaan ollut, koska mielenkiinto on pysynyt hyvin yllä ja oon kokenut oppivani uusia asioita kurssin aikana.
Danska+norska (tanska+norja)
Tämä on mukava kurssi, ainakin vielä näin alussa! Miun mielestä tää eroaa aika paljon islannin alkeiskurssista, vaikka toki tässäkin on lähestymistapa aika kielitieteellinen. Tällä kurssilla kuitenkin oppii myös kaikenlaista hyödyllistä, kun kaikki aika ei mee miljoonien hullujen kielioppisääntöjen ja taivutusmuotojen kanssa sekoiluun. Tanska ja norja on ihan lähtökohtaisestikin paljon helpompia kieliä kuin islanti, ainakin kun ruotsi tukee niiden oppimista niin hyvin. Ihan 5/5, suosittelen!
Andraspråksinlärning i teori och praktik (toisen kielen oppiminen teoriassa ja käytännössä)
Tähän kurssiin miulla on vähän semmoinen viha-rakkaussuhde, kun toisaalta sisältö on tosi mielenkiintoista, mut ihan nimensäkin mukaisesti tää on aika teoreettista settiä ja lukemista on paljon. Mie mielelläni en lukisi juuri ollenkaan, laiskottelisin vaan. Tähän asti on oikeastaan niin tehnytkin, mut pitää ruveta nyt tosissaan hommiin, ettei käy vanhanaikaisesti.
En osaa ihan hirveästi vielä sanoa mitään tarkemmin tästä kurssista, mut lukemisen lisäksi pitää tehä esitelmää sun muuta. Voin ehkä joskus täydentää tätä tekstiä, kun tiedän vähän enemmän.
Tein tänään tosiaan kurssivalinnat myöskin keväälle, aion lukea silloin seuraavat kurssit: språkstruktur, svenskan i tid och rum, muntlig språkfärdighet ja presentationsteknik.
Tuo esiintymistekniikkakurssi jännittää melkein jo nyt, mutta toisaalta uskon sen olevan myös kaikista täällä käydyistä kursseista miulle hyödyllisin. Svenskan i tid och rum valikoitu miun lukkariin ihan vaan sen takia, että oon kuullut sen olevan ihan leppoisa kurssi, mut sillä saa kuitenkin hyväksiluettua Jyväskylästä språkhistorian, joka ei miuta ihan hirveästi kiinnostele. Muntlig språkfärdighetin valitsin sen takia, että tulee varmasti puhuttua enemmän koulussakin, kun nyt se on ollut lähinnä kuunteluoppilaana olemista. Språkstrukturin otin sitten siksi, että sillä saa näppärästi hyväksiluettua Jyväskylästä yhden aika hankalan kielioppikurssin, ja lisäksi sen myötä oon suorittanut koko Nordiska språk A -kurssipaketin täällä, mikä on aika snyggt, niinkuin Lise sanoi.